Wat is het verschil tussen fulfilment uitbesteden en dropshipping?

Tegenwoordig zijn er steeds meer ondernemers die een eigen webshop oprichten en via deze weg hun producten verkopen. Twee termen komen hierbij dan vaak ter sprake: fulfilment en dropshipping. Allebei gaan over het verzenden en opslaan van producten. Toch zijn er duidelijke verschillen. Wij leggen je graag uit wat de verschillen zijn, zodat je de juiste keuze kunt maken voor jouw webshop!

Wat is fulfilment?

fulfilment vs dropshipping

Fulfilment (ook vaak e-fulfilment genoemd) bestaat voornamelijk uit het verwerken en verzenden van orders. Het gaat hierbij om het gehele logistieke proces: van de inslag en opslag van de producten voorafgaand aan de verkoop, tot en met het verzamelen, verpakken en verzenden naar de klant.

Je kunt er als webshop voor kiezen dit fulfilment proces uit te besteden aan een fulfilment bedrijf. Daarbij zijn er vaak ook nog aanvullende logistieke diensten mogelijk. Zo zijn er fulfilment bedrijven die ook de retourverwerking of de klantenservice kunnen overnemen. 

Wat is dropshipping?

Dropshipping houdt in dat je als webshop producten aanbiedt voor een fabrikant op groothandel. Bestelt een klant een product in je webshop dan wordt deze direct bij de fabrikant of groothandel besteld en via die partij ook verzonden. De webshop dient dan eigenlijk als kanaal tussen de klant en de groothandel of fabrikant. De ondernemer hoeft zich dus niet bezig te houden met inkopen, op voorraad houden en verzenden van de aangeboden producten in de webshop. 

De verschillen tussen fulfilment uitbesteden en dropshipping

Wat is het verschil tussen fulfilment en dropshippingAllereerst de overeenkomsten. Bij zowel het uitbesteden van fulfilment als bij dropshipping hoef je als webshop je niet bezig te houden met het logistieke proces. 

Het verschil zit in wie er verantwoordelijk is voor de uitvoering van het logistieke proces:

 • Bij dropshipping ligt de verantwoordelijkheid voor het uitvoeren van het logistieke proces bij de fabrikant of groothandel. Waarbij je dus enkel als kanaal fungeert tussen fabrikant of groothandel en haar klant.
 • Bij het uitbesteden van fulfilment ligt het uitvoeren van het logistieke proces bij het fulfilment bedrijf.

Fulfilment uitbestedenFulfilment uitbesteden?

Benieuwd naar wat wij met onze fulfilment Oplossingen voor jouw webshop kunnen betekenen? Neem gerust contact op met Active Ants en we adviseren je graag! 

Neem contact op

 

Voordelen dropshipping (en nadelen)

Als webshop kiezen voor dropshipping geeft een aantal voordelen:

 • Je hebt geen opslagruimte nodig.
 • Je hoeft je niet bezig te houden met zaken als:
  • De inkoop van producten,
  • Voorraadbeheer,
  • Het picken van orders,
  • Het verzenden van bestellingen.

Er zijn echter ook nadelen:

 • Je hebt vaak minder vrijheid over het inrichten en indelen van je webshop. Zo willen fabrikanten en groothandels vaak inspraak hebben over waar en hoe hun producten worden aangeboden. 
 • Je hebt vaak te maken met kleinere (winst)marge per product, omdat de fabrikant of groothandel ook een fee vraagt voor het mogen aanbieden van hun producten via dropshipping.
 • Je bent afhankelijk van de logistieke service van de fabrikant of groothandel. Terwijl dit onderdeel juist belangrijk is voor het succes van je webshop.
 • Je hebt vaak te maken met veel verschillende fabrikanten en leveranciers, met ieder hun eigen regels en verzendopties.

Voordelen fulfilment uitbesteden

Ook het kiezen voor het uitbesteden van het fulfilment proces aan een fulfilment bedrijf geeft je als webshop voordelen.

Net als bij dropshipping profiteer je bij het uitbesteden van het fulfilment proces aan een fulfilment precies van voordelen als:

 • Je hebt geen opslagruimte nodig
 • Je hoeft je niet bezig te houden met zaken als:
  • De inkoop van producten,
  • Voorraadbeheer,
  • Het picken van orders,
  • Het verzenden van bestellingen.

Maar met het verschil dat je:

 • Meer vrijheid hebt over hoe je je webshop inricht en indeelt.
 • Meer marge overhoudt over de producten die je aanbiedt.
 • Meer invloed hebt op het logistieke proces, omdat je zelf je fulfilment partner kunt kiezen.
 • Nog maar één logistieke partner nodig hebt. En dat je hiervoor niet afhankelijk bent van fabrikanten en leveranciers.

Bekijk onderstaande video en ontdek de voordelen van fulfilment uitbesteden bij Active Ants!

E-fulfilment uitbesteden

Kies je dropshipping of fulfilment uitbesteden?

Als (startende) webshop is het doen van grote inversteringen risicovol of soms gewoonweg niet mogelijk. Investeren in een eigen magazijn of personeel en machines is daarmee vaak geen optie. Gelukkig zijn er twee mogelijkheden om toch een webshop te kunnen starten of je bestaande webshop verder uit te breiden, zonder je bezig te hoeven houden met de webshop logistiek: fulfilment uitbesteden of dropshipping

Verschil fulfilment en dropshipping

Wanneer je graag een product van tevoren wilt testen, is dropshipping een goede optie. Het nadeel is dat je hiermee een groot deel van je winstmarge misloopt. Daarnaast heb je erg weinig zicht op het inkoop- en verzendproces. En heb je weinig vrijheid om dingen op je website te bepalen. Als beginnend ondernemer is dit misschien minder erg, maar als je wilt groeien met jouw bedrijf houden dit soort beperkingen je wel tegen.

Wil je vrijheid behouden en een hogere winstmarge? Dan is e-fulfilment uitbesteden een betere keuze. Je moet in het begin een grotere investering doen om voorraad aan te schaffen of zelf te produceren, maar je kunt wel een hogere winstmarge behalen. Bovendien heb je meer vrijheid om jouw website in te richten zoals je dit zelf graag zou willen. 

Fulfilment uitbesteden bij Active Ants

Wanneer je jouw fulfilment uitbesteedt aan Active Ants ben je gegarandeerd van een razendsnelle verzending. Als jouw klanten een pakketje voor 23:59 bestellen dan hebben ze het product de volgende dag al in huis! Bovendien bestaat ons magazijn uit 80.000 opslagbakken, waar robotjes overheen rijden. Dit maakt dat ons fulfilment proces foutloos, snel, stofvrij, diefstalpreventief en duurzaam is.

E-fulfilment center Active Ants

Benieuwd naar de fulfilment mogelijkheden voor jouw webshop? Neem dan gerust eens contact met ons op of maak een afspraak en kom langs!

Heb je vragen? Neem contact met ons op.

+31(0)30 2271025

Neem contact op

Ben je benieuwd wat we voor je kunnen betekenen? Vraag een offerte aan.

Bel ons of;

Vraag een offerte aan