Hoe zit de markt van pakketjes in elkaar?

In last-mile distributie bestaat 'one size fit all' niet, ook al willen sommige vervoerders je anders doen geloven.  Vervoerders hebben vaak een specialiteit in een bepaald land, een regio, in een bepaalde gewichtsklasse, afmeting of waarde van het pakketje.

Economy

We kunnen grofweg drie categorieen onderscheiden. Allereerst is er de onderkant van de markt. De goedkoopste manier om pakketjes te versturen. Je bent dan wel gelimiteerd in afmeting en gewicht. In Nederland noemen we dat vaak een buspakje en is de hoogte gemaximeed op 3,2 cm. In het buitenland loop je vaak tegen een beperking van 3 cm hoogte (Belgie) aan, maar in andere landen is het dan weer 5 cm (Frankrijk) of zelf tot een schoenendoos formaat. De kostprijs is vaak laag, er is niet altijd track en trace en de overkomstduur en betrouwbaarheid, zeker zonder de T &  T is, is twijfelachtig.

Kenmerken economy pakketten

  • soort pakket: untracked / pack tracked
  • Langere doorlooptijd (2-7 dagen)
  • Beperking in gewicht & formaat

Standaard

De tweede categorie is ook de meteen de meest gebruikte verzendmethode. De standaardpakketjes inclusief track en trace. We denken dan aan PostNL en DHL in Nederland, bpost in Belgie of La Poste in Frankrijk. Maar ook onafhankelijke vervoerders zoals DPD, GLS of Hermes die in heel Europe distribueren vallen in deze categorie. De prijs kwaliteit verhouding is in veel gevallen in deze categorie het beste. De pakketjes zijn goed traceerbaar, de overkomstduur is snel, maar de prijs is dan ook iets hoger dan bij de eerste categorie.

Kenmerken standaard pakketten:

  • Soort pakket: parcels tracked / belstuk
  • Gemiddelde doorlooptijd (1-3 dagen)
  • prijs oplopend met gewicht & formaat

Premium

De laatste en derde categerie zijn de premium vervoerders. Hieronder vallen bedrijven zoals UPS en FedEx. Zij versturen wereldwijd, hebben een eigen netwerk van hubs, vrachtauto's, vliegtuigen en douane afhandelings kantoren waardoor ze een zeer betrouwbare service kunnen leveren. Als je echt zeker wilt zijn dat je pakketje snel en op het juiste tijdstip wordt bezorgd dan kies je voor een vervoerder in deze categorie. De service is premium, echter de tarieven zijn dat ook.

Kenmerken premium pakketten:

  • Soort pakket: prio / spoed / express /
  • Korte doorlooptijd (1-2 dagen)
  • Prijs oplopend met gewicht & formaat
Neem contact op met ons sales team
contact

Jarno Twijnstra
Salesmanager
+31 628 97 19 51
E-mail Jarno Twijnstra

contact

Ruud Reijmerink 
Business Development Manager
+31 650 29 41 02
E-Mail Ruud Reijmerink 

contact

Ronald Metselaar
Sales Director Europe
+31 639 19 19 67
E-Mail Ronald Metselaar